HAR-I BÜLBÜL

(Bülbül başlı çiçek)

   Muhteşem duruşuyla tarih boyu şairleri hep peşinde koşturmuş, satırlara hatıralar bırakmış Har-ı Bülbül,    

   Yeryüzünde nadir bulunan, orkide türlerinden biri olan Har-ı Bülbül, ziyadesiyle narin, kokusunu paylaşmayan, ömrü çok kısa, hassas ve kırılgan tabiatlı bir çiçektir. Yetiştikten sonra çok çabuk kaybolur. Mayıs, Haziran aylarında açmaya başlayan Har-ı Bülbül Eylül gibi seneye veda eder.

   Azerbaycan dilinde “Xarı Bülbül” olarak adlanan bu çiçeğin ismi ‘Har’ başak anlamında, ‘bülbül’ ise anlaşıldığı üzere bir kuş türü olan bülbül anlamına gelmektedir. Çiçeğin duruşu, üç yaprağından ikisi kuşun kanatlarını, diğeride gaga ve başını andırmaktadır. Başı, bülbüle benzeyen çiçek anlamına gelmektedir.

   Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesi şehirlerinden Şuşa’nın güneyinde kalan, meşhur Karabağ Atlarının yetiştirildiği, kültürel yarışların düzenlendiği, 1.400 rakımlı Cıdır Ovasının endemik bitkilerindendir.

   Şuşa, yaklaşık olarak dört yüz farklı çiçek türüne ev sahipliği yapmaktadır. Fakat şehrin sembol çiçeği muazzam görüntüsüyle Har-ı Bülbül çiçeğidir. Ayrıca Azerbaycan genelinde Har-ı Bülbül, halk arasında işgal yıllarında hasreti, özlemi temsil ederken, Karabağın alınmasıyla şehitlik mefhumunu ve zaferi temsil etmeye başlamıştır.

                                                                                                                                   Hazar